ANDREA MORUCCHIO, ANDY WARHOL, OLIVIER DE SAGAZAN I JORDI ABELLÓ
Un cicle de novembre a gener de 2021 dedicat al retrat contemporani amb el qual els artistes mostren el seu doble joc
La mostra «Més enllà del rostre: el retrat contemporani» reuneix a Les Bernardes els projectes expositius dels artistes Andrea Morucchio, Andy Warhol, Olivier de Sagazan i Jordi Abelló, quatre sensibilitats eclèctiques i de reconeguda trajectòria, que amb llenguatges interdisciplinaris aborden en un nucli d'obres el gènere del retrat contemporani. Mitjançant la fotografia, el dibuix, l'acció performativa i el videoart es conforma un diàleg expositiu sobre la significació estètica del rostre en l'art. La capacitat expressiva i l'actitud criticoreflexiva d'aquests artistes desafien els canons representatius del retrat i constaten com aquest segueix generant controvèrsia dins la nostra societat hipervisibilitzada. Morucchio, Warhol, Sagazan i Abelló conviden l'espectador a repensar conceptes intrínsecs a la pràctica del retrat com són la identitat, la subjectivitat, la temporalitat o la realitat, a través una dialèctica creativa entre l’aparició i l’ocultació, que interpel·la el pensament visual. La heterogeneïtat dels seus discursos artístics revelen la necessitat constant de renovar la semàntica del retrat més enllà del rostre, cap a l'ésser que l'anima.
Aquest nou cicle es va inaugurar el 6 de novembre i es podrà visitar fins el 22 de gener de 2021.
Us convidem a la presentació del documental fet a l’entorn de l’art i la neuroanatomia
El director de Les Bernardes, Robert Fàbregas, exposarà a Calàbria com la Casa de Cultura del Gironès pot ser un model d’èxit cultural des de la perifèria d’una ciutat.
El fotògraf Raffaele Montepaone, Victòria Rabal i els arquitectes Daniela Colafranceschi i Martí Franch protagonitzen el cicle de març-abril que interpreta el paisatge i les formes de l'arc mediterrani, en una exposició comissariada pel nostre director, Robert Fàbregas: "Un mar important i fonamental per entendre la història de les civilitzacions clàssiques les quals van néixer, créixer i desenvolupar-se en les seves aigües (gràcies a les seves aigües)." En l'estrena, la restauradora Chiara Fornaciari va pronunciar la conferència "El laboratori de Restauració en paper dels Museus del Vaticà: experiències de conservació i restauració".
El carter de Roma Arsenio Luca Pistone va fotografiar el centre de Roma durant el confinament de la primavera i es pot veure una ciutat històrica i emblemàtica deserta, sense turistes ni residents, en un conjunt d'imatges que passaran a la història d'Itàlia pels efectes de la pandèmia de la COVID-19.
La demarcació de Girona i el Col·legi d'Arquitectes de Catalunya i Les Bernardes organitzem el cicle digital per reflexionar sobre la nova realitat.
Les Bernardes reforça l’aposta per la cultura contemporània, les exposicions virtuals i el coneixement digital
Les Bernardes, impulsarà durant el mes de maig el I Festival Místic per promoure veus joves i amb projecció dins el panorama musical català.
El cos com a protagonista és l'eix central de les exposicions de Nico Nubiola, Frederic Lebail i Josep Tornero, que es van inaugurar el 13 de setembre i es podran visitar fins el 31 d'octubre.
Més de 200 espectadors van passar per Les Bernardes per assistir a un dels quatre concerts de la segona edició del Festival Místic, que ha servit per consolidar l'aposta per la música del centre i per posar en valor joves artistes.