Nico Nubiola, Frederic Lebail i Josep Tornero
El cos com a protagonista és l'eix central de les exposicions de Nico Nubiola, Frederic Lebail i Josep Tornero, que es van inaugurar el 13 de setembre i es podran visitar fins el 31 d'octubre.
La singularitat formal que exhibeix a Catre 3.0 està perfectament alienada amb les finalitats del contingut, tot perfilant un cos íntim i alhora performatiu; les contorsions físiques dels personatges expressen les oscil·lacions psíquiques i els plecs espirituals de l’ésser humà. Aquesta simbiosi entre el caràcter i la corporeïtat -ànima i matèries es pleguen, es despleguen i es repleguen- es dóna, segons la visió de Nubiola, al catre o al llit, metàfora d’un espai que possibilita la reconnexió amb la nostra humanitat, sovint pertorbada per l’era digital.
Dotat d’un mestratge tècnic i comunicatiu envers el mitjà fotogràfic -que el distingeixen com a director de l’Escola Multifotos de Girona- Lebail insta la fotografia a copsar la psique humana, o aquella part inafable de l’ésser, mitjançant la gestualitat i la postura d’uns cossos que poden ser, successiva o conjuntament, ritme de formes, al·lucinació mimètica, volum orgànic, equilibri tens de masses, joc ambigu de desdoblament o origen d’una energia centífruga que els vincula amb el món infinit de les simetries o desporporcions de l’existent.
”Stanze: l’immagine e il fantasma” suposa una nova experimentació sobre l’essència de la representació pictòrica, entesa com a fantasma, un esperit o ànima que es manifesta en la superfície de la imatge otorgant-li un cos. Entent la pintura com un exercici processual que sedimenta la memòria i enigmatitza el present, l’artista valencià crea unes atmòsferes inquiteants i claustrofòbiques que revisen l’obra de Goya, Boiffardo Lynch, on la figura es presenta en el trànsit de ser, entre la semblança i la dissemblança, la forma i l’informe; els personatges, híbrids i discontinus es conformen dins la plasticitat d’una matèria que esdevé etèria.
La Casa de Cultura Les Bernardes prepara el nou curs 2019-2020 amb il·lusió, energia i noves activitats.
Amb un lema: Fins a la Lluna i més enllà perquè entre tots "Deixem petjada"!
El director de Les Bernardes, Robert Fàbregas, exposarà a Calàbria com la Casa de Cultura del Gironès pot ser un model d’èxit cultural des de la perifèria d’una ciutat.
Com cada any, un concert especial a la Sala d'Actes de Les Bernardes (20.30h) liderat pel pianista saltenc Joan Nito Figueres. Aquest dissabte, 13 d'abril, per recordar els dos dels àlbums més importants i emblemátics dels The Beatles "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band" i "The White Album". Concert gratuït, amb aforament limitat.
Segons la revista Rolling Stone, Sargent Pepper (1967) està considerat el millor àlbum de música de tots els temps. El segon de la banda de Liverpool, White Album (1968), va ser descrit com «gran, ple d'idees i ple d'una enorme varietat musical», segons la crítica.
Un cicle de novembre a gener de 2021 dedicat al retrat contemporani amb el qual els artistes mostren el seu doble joc
Les Bernardes reforça l’aposta per la cultura contemporània, les exposicions virtuals i el coneixement digital
La demarcació de Girona i el Col·legi d'Arquitectes de Catalunya i Les Bernardes organitzem el cicle digital per reflexionar sobre la nova realitat.
La Casa de Cultura del Gironès Les Bernardes dedicarà el 2020 a L'art de col·leccionar somnis, amb obres d'artistes com Pablo Picasso, Andy Warhol i Balthus. Aquesta idea centrarà les obres de l'espai 29m2 durant una temporada en què també s'han previst exposicions de Joan Mateu, Regina Saura, José Luis Pascual, Jordi Abelló o El Xupet Negre.
La Casa de Cultura Les Bernardes de Salt ha creat un cicle de conferències amb el títol de “La nova realitat” per valorar la nova transformació que comença a patir la societat, per l’arribada de la pandèmia de la COVID-19, en quatre àmbit concrets que afecten el nostre territori: la medicina, la tecnologia i l’empresa, la cultura i el turisme.
El fotògraf Raffaele Montepaone, Victòria Rabal i els arquitectes Daniela Colafranceschi i Martí Franch protagonitzen el cicle de març-abril que interpreta el paisatge i les formes de l'arc mediterrani, en una exposició comissariada pel nostre director, Robert Fàbregas: "Un mar important i fonamental per entendre la història de les civilitzacions clàssiques les quals van néixer, créixer i desenvolupar-se en les seves aigües (gràcies a les seves aigües)." En l'estrena, la restauradora Chiara Fornaciari va pronunciar la conferència "El laboratori de Restauració en paper dels Museus del Vaticà: experiències de conservació i restauració".