cursos

El cinema més petit del món (ajornat!)

amb Jordi Camps Linnell.

Cicles de projeccions cinematogràfiques i audiovisuals a Les Bernardes.

Projeccions a les 11h, a les 17h i a les 19 amb aforament limitat.

El primer cicle temàtic proposat gira al voltant del ‘Confinament’. Jean-Paul Sartre va escriure als anys quaranta una obra titulada “A porta tancada” (Huis Clos). Abans de ser adaptada al cinema en nombroses ocasions, es va representar per primera vegada al 1944 just abans de l’alliberament de París durant la Segona Guerra Mundial. En ella situava un únic escenari i diverses persones atrapades que deixaven anar els seus instints, revelant la seva verdadera naturalesa. En literatura, el terme ha estat utilitzat sovint per fer referència a una situació en la qual els personatges estan tancats en un espai sense possibilitat d’escapar, sigui físic o psíquic, i en el cinema remet a pel·lícules d’atmosfera opressiva en les quals els personatges es troben atrapats dins l’enquadrament. Hi ha una munió d’aproximacions al cinema de confinament, us proposem una selecció diversa i polèdrica d’algunes que ens semblen imprescindibles per analitzar millor, des de variats punts de vista, aquests temps estranys de tancament obligat que ens ha tocat viure i experimentar.

*Gratuïta

Cinema

L'habitació

Durada: Del 7 al 19 de desembre

L'habitació (Lenny Abrahamson, 2015) són dues pel·lícules en una, dues meitats que no funcionarien una sense l'altra.

Spider

Durada: Del 30 al 5 de desembre

Spider (David Cronenberg, 2002) porta a l'espectador als llocs més recòndits de la psiquè humana i, més concretament, als ombrívols laberints mentals d'un home esquizofrènic.

Celebració

Durada: Del 23 al 28 de novembre

Celebració (Thomas Vinterberg, 2008) és un intens drama familiar, filmat seguint el Dogma 95, manifest que recollia deu manaments per a la realització d'un film, escrit conjuntament amb Lars von Trier.

Canino

Durada: Del 16 al 21 de novembre

Canino (Yorgos Lanthimos, 2009) és la metàfora perfecta del que pot suposar la por a allò extern i desconegut, així com una crítica ferotge a la sobreprotecció paternal i al control incondicional.

Nadie sabe

Durada: Del 9 al 14 de novembre

Nadie sabe (Hirokazu Kore-eda, 2005) és una història de supervivència que exemplifica a la perfecció el mite de la cabana-refugi que tenim implícita des de la nostra infància.

La finestra indiscreta

Durada: Del 2 al 7 de novembre

La finestra indiscreta (Alfred Hitchcock, 1954) és un dels films que millor condensen la manera d'entendre i narrar a partir del llenguatge cinematogràfic.

Climax

Durada: Del 26 al 31 d'octubre

Climax (Gaspar Noé, 2018) convida a participar en una rave party que organitzen una colla de ballarins que es tanquen al llarg d'un cap de setmana en un pavelló.

Funny games

Durada: Del 19 al 24 d'octubre

Funny games (Michael Haneke, 1997) és segurament una de les obres més incòmodes mai filmades.

La cosa

Durada: Del 13 al 17 d'octubre

La cosa (John Carpenter, 1982) és una obra de culte paradigmàtica del que suposa restar confinat en un espai claustrofòbic com és una petita base científica enmig del Cercle Polar Antàrtic.

The Shining

Durada: Del 5 al 10 d'octubre

The Shining (Stanley Kubrick, 1980), una de les pel·lícules clau del terror contemporani.


C/ Major, 172
17190 Salt
Tel: 972 23 46 95
bernardes@girones.cat

Horari d'atenció al públic
De dilluns a divendres
De les 9h a les 13h
De les 16 h a les 22h

Dissabte
De les 10h a les 13h
De les 16 h a les 20h