VICTÒRIA RABAL

“Gyotaku”. Capturar l’ànima dels peixos

Inauguració

8 de març de 2019

Dates

Fins al 27 d'abril de 2019

Espai

Totes les sales

Horaris

De dilluns a divendres: De 9 a 13h i de 16 a 22h. Dissabtes: De 10 a 13h.

L'artista Victòria Rabal presenta una exposició a Les Bernardes 2014 per l’artista Victòria Rabal, amb la tècnica japonesa del gyotaku.

Atlas d’empremtes de peixos realitzat entre els anys 2011 i 2014 per l’artista amb la tècnica japonesa del gyotaku

 

L’Atlas compta amb més de 300 impressions fetes a partir de setanta espècies diferents de peixos i mol·luscs, i han estat realitzades amb tinta xinesa sobre paper oriental. La major part dels papers utilitzats són de fibres de ganpi i mitsumata de 74 x 142 cm, fets a mà per Shingo Nishimura, Norito Hasegawa i Tsuyoshi Nakahara, mestres paperers de la ciutat d’Aoya, Japó.

Durant més d’un any l’artista va anar de matinada al Mercat Central del Peix de Barcelona – el més gran d’Europa – on seleccionava i imprimia davant del públic els peixos de les diferents espècies que allà es comercialitzen. També ha fet impressions de peixos d’altres mercats i peixateries de ciutats com: Catània, Itàlia; Baton Rouge, els Estats Units; Ciutat de Mèxic; Buenos Aires i Rosario, l’Argentina.

El projecte Gyotaku, capturar l’ànima dels peixos també s’ha estès a l’àmbit de la gastronomia i de la ciència amb accions al restaurant Dos Cielos dels germans Torres, a la Fundació Alícia i a l’Institut de Ciències del Mar de Barcelona (CSIC). El gyotaku és una impressió per contacte amb la qual s’obté l’empremta del cos de l’animal amb una fidelitat sorprenent. La tinta negra sobre el paper japonès fet a mà esdevé el testimoni de l’absència del peix mort. Al mateix temps, és una mena de “protonegatiu” fotogràfica que, més que representar al peix, el mostra en la essència primitiva de la seva pròpia empremta.

Comparteix:

Pin on PinterestShare on FacebookTweet about this on Twitter

Sala Central Berta Casas

VICTÒRIA RABAL"Gyotaku". Capturar l’ànima dels peixos


C/ Major, 172
17190 Salt
Tel: 972 23 46 95
bernardes@girones.cat

Horari d'atenció al públic
De dilluns a divendres
De les 9h a les 13h
De les 16 h a les 22h
Dissabtes de 10 a 13h