Les Bernardes

Pere Bellès Les Bernardes. Exposicions Tardor-Hivern 2021

En aquest darrer cicle de l’any, Les Bernardes vol explorar la influència que ha tingut la natura per a molts intel·lectuals al llarg de la història i també com el «refugi» i el silenci han estat elements indispensables per a aquests propòsits. Thoreau, Heidegger, Le Corbusier o Virgina Woolf es van aïllar del món per tal de crear, pensar i trobar-se a ells mateixos. 

Del 10 de setembre al 30 de desembre.

I si tenim en compte que l’entorn influeix en el ritme, l’estructura i el resultat intel·lectual, ens cal preguntar-nos com i de quina manera ens refugiem avui dia de les nostres vicissituds quotidianes. El filòsof Byung-Chul ha manifestat que les malalties del segle XXI seran de caire emocional: síndrome d’estrès, bipolaritat, límit de la personalitat o depressió, degut al cansament social i a la necessitat de ser eficaços en totes i cada una de les nostres accions. Davant d’aquesta realitat, el retorn a la natura, a la simplicitat i a la «desconnexió» digital són indispensables per la vida? Moviments com l’Slow Life interpel·len directament a la base del nostre sistema social i econòmic.

Precisament, la contemplació de la natura és la base de la poesia japonesa més estesa: els Haiku. De la mà de Felicia Fuster, poeta, pintora i traductora catalana (aquest 2021 es celebra el centenari del seu naixement) tindrem l’oportunitat de gaudir dels seus haikús visuals que, juntament, a l’obra de Jordi Ortiz en faran viatjar al món sublim i bucòlic de la naturalesa. Recuperem, a l’Art de col·leccionar somnis, Bathus i presentem una peça de Rodin que ens han de permetre gaudir amb calma de grans artistes del passat perquè, com va dir Voltaire ―una col·lecció de pensaments ha de ser una farmàcia on trobar remei a tots els mals‖, també als mals del nostre temps.

Per acabar el cicle expositiu anual no podíem deixar d’emocionar-nos a través de la música d’un dels grans compositors del segle XX, Arvo Pärt. La pregunta a la que volem donar resposta no és altra que si es pot viatjar a través de la música i traslladar-nos a altres realitats. Segons el poeta alemany Heinrich Heine «quan les paraules acaben, la música comença». Veurem on ens porta la seva harmonia.


Jordi Ortiz. Sala Central Berta Casas presenta «L’entorn, mar, bosc, roca, cel».

Balthus. Sala 29 m2. «L‘art de col·leccionar somnis».

Felícia Fuster. A L’Església es podrà visitar «Haikús visuals».

Pere Bellès. Sala Sant Jordi exposa «La cabana».

Mònica Campdepadrós. Sala La Talaia amb «Trobar-se (in Natura)».


A partir de novembre i desembre:

Albert Bonay. Sala La Talaia amb «Body Awareness».

Arvo Pärt. L’Església exposa «Adam’s Lament».

Rodin. La Sala 29 m2 mostra «L’art de col·leccionar somnis»

COMPARTIR: