
TINO CASAL ÉS EL GRAN ATRACTIU DE LA NOVA PROGRAMACIÓ
Les Bernardes reforça l’aposta per la cultura contemporània, les exposicions virtuals i el coneixement digital
Les Bernardes reforça l’aposta per la cultura contemporània, les exposicions virtuals i el coneixement digital
El Centre Cultural Les Bernardes de Salt ha presentat avui dimarts la nova programació per a la temporada 2021 i d’entre les noves apostes culturals destaca l’exposició inèdita dedicada al cantant i artista Tino Casal titulada “Sense fronteres”, just en l’any del trentè aniversari de la seva mort. Dins la nova programació per al nou any, destaca la idea d’explorar el concepte de viatjar (en totes les seves variants) com la millor manera de prescindir de les fronteres i saltar els marges amb l‘objectiu d‘eliminar els prejudicis, la intolerància i els estereotips. I l’objectiu de la direcció del centre per al 201 és el de voler “que el nou projecte d‘Espai de Cultura Contemporània faci de Les Bernardes una experiència cultural global: art, pensament, creativitat, aprenentatge i noves tecnologies”, segons el seu director Robert Fàbregas. Dins la nova programació per al nou any, destaca la idea d’explorar el concepte de viatjar (en totes les seves variants) com la millor manera de prescindir de les fronteres i saltar els marges amb l‘objectiu d‘eliminar els prejudicis, la intolerància i els estereotips.
La música és important a les nostres vides perquè ens recompensa intel·lectual i espiritualment. Per aquest motiu, obviant qualsevol tipus de frontera temporal, territorial, intel·lectual o estètica, Les Bernardes vol homenatjar la figura de Tino Casal l’any que es celebrarà el trenta aniversari de la seva mort ocorreguda l’any 1991. La vessant més coneguda de l’artista, el pare de la movida madrileña, és evidentment la música vanguardista i agosarada que va remoure el panorama musical de l’estat. La seva influència és tan important que encara té la capacitat de sorprendre’ns tres dècades després de la seva mort amb un nou disc inèdit publicat el passat 5 de desembre sota el títol Origen. Però casal era quelcom més que un cantant, compositor i dissenyador. Per sobre de tot era un creador nat, un artista de cap a peus que no deixava mai d’indagar, experimentar i evolucionar trencant tota mena de fronteres.
En relació a les novetas expositives, destaca la mostra Pelegrins de la bellesa – Enlluernats pel Mediterrani, que es farà del 5 de febrer al 30 d‘abril de 2021. L’ideal de bellesa clàssica ha estat un referent constant de la cultura occidental i, per això, s‘explorarà el viatge al mediterrani (Grand Tour) al llarg del segle XIX, alguns dels seus personatges més rellevants i el retorn a la mirada de l‘art clàssic de grecs i romans tan influenciat per la mitologia. A partir del llibre Peregrinos de la belleza de María Belmonte (Acantilado) coneixerem D. H. Lawrence, L‘adorador del sol; Norman Lewis, La salvatge poesia de la guerra; Henry Miller, Satori a Grècia; Patrick Leigh Fermor, L‘alegria del viatger; Kevin Andrews, El vol de l‘Ícar i Lawrence Durrell, El rei de les illes.
D’entre les moltes novetats de la nova temporada, destaca el Retrat de Hedwig Müller, del dibuixant i retratista excepcional francès Balthus, que va realitzar als inicis de la seva carrera (1928) aquest retrat de la metgessa alemanya Hedwig Müller, una de les seves primeres mecenes.
Viaticum, allò que serveix per a un viatge
Les Bernardes pretén aprofundir sobre la idea del viatge (físic, temporal o estètic) partint de la llibertat, el marge o la frontera que com a espai d‘oportunitat (físic o psicològic) s‘ha explorat aquests darrers anys. L’objectiu, com a centre de cultura contemporània, és el d‘oferir una experiència estètica que vagi lligada al coneixement i a la formació per tal d‘aconseguir mirades polièdriques que afavoreixin el pensament crític i lliure. Per tal d‘aconseguir-ho, els temes explorats en els tres cicles expositius comptaran amb accions paral·leles com clubs de lectura, cursos d‘història de l‘art, cicles de conferències i projeccions cinematogràfiques o documentals que, afegides a les exposicions, ampliaran el ventall pedagògic de Les Bernardes.
Precisament, el viatge centre el primer trimestre del 2021 amb la mostra d’alguns personatges que van viure el seu Grand Tour particular per Grècia i Itàlia. Per primera vegada a l’Estat, es podran veure les fotografies de Wilhelm Von Gloeden i objectes personals d’Axel Munthe, metge i escriptor exiliat a Capri. Aquesta exposició parteix del llibre de María Belmonte: Peregrinos de la Belleza (Acantilado). El concepte de Refugi per a pensar tancarà l’any amb les mostres de Pere Bellès, els Haikús Visuals de Felicia Fuster (en el centenari del seu naixement) i, per primera vegada a l’Estat, una mostra fotogràfica inèdita del compositor Arvo Pärt, anomenada Adam’s Lament. I no hi faltaran obres dels artistes més reconeguts de la història de l’art com Auguste Rodin dins el cicle L’art de col·leccionar somnis.
Altres novetats per al 2021
A banda del cicle expositiu, Les Bernardes reforçarà encara més la seva aposta literària, amb la publicació de més llibres relacionats amb les exposicions vigents, una nova revista titulada BAP! (Bernardes, Art i Pensament) que es divulgarà en paper i al web -en direferents idiomes- i noves sessions de formació per promoure la cultura, el pensament contemporani i les idees. Després d’originar-se la pandèmia per la COVID-19, Les Bernardes ha fet una aposta molt ferma en la divulgació de les ponències en línia, un aspecte que reforçarà encara molt més en aquesta nova etapa 2021.