Les Bernardes

FEBRER: PROJECTES TRANSMÈDIA DE L’ESCOLA UNIVERSITÀRIA ERAM

Del 4 al 24 de febrer de 2022

Inauguració 4 de febrer del 2022 a les 19:30h.

Les presentacions dels projectes Transmèdia són creats per diferents grups d’estudiants universitaris del Grau en Comunicació Audiovisual i Multimèdia de l’Escola Universitària ERAM, com a treball final del grau. 

Els projectes Transmèdia busquen que sigui un tipus de relat on la història es desplegui a través de múltiples medis i plataformes de comunicació, i on una part dels consumidors assumeix un rol actiu en el procés d’expansió del relat. 

Els eixos principals dels projectes poden anar des de un curtmetratge, documental, instal·lació, web…, però tots acaben amb una instal·lació on el visitant hi pot interactuar.

 • Totes les sales

MARÇ-MAIG: ROSTRES ETERNS

Del 4 de març al 27 de maig de 2022

Inauguració 4 de març de 2022 a les 19:30h

Speculum quidem cordis facies est hominis o El rostre de l’home és, sens dubte, el mirall del seu cor. Així ho recollí Sant Leandre en la seva «Regla» i és ben cert que les faccions i els gestos de la cara parlen, expliquen i reflecteixen sentiments (fins i tot, els que voldríem amagar o disfressar). La fotografia feta al moment just mostra les emocions i fa d’espill de l’ànima, la pintura també ens transmet el mateix amb el traç, el color i la llum. I d’altres cares i faccions queden impreses per casualitat o qui sap si per causalitat sobre el paper. Aquest cicle de rostres coneguts, anònims i improvisats ens interpel·la, ens pregunta, amb l’única intenció que mirem dins nostre, en les profunditats del nostre cor.

Sala Berta Casas: Núria Quevedo, La fesomia de la melangia.
Sala Photo: Isabel Azcarate, Bette Davis.
Sala 29m2: José Luis Balbín, El rostre del guerrer.
L’Església: Joana Biarnés, Dives Descalces.
Sala Sant Jordi: Teresa Vall Palou, El costat fosc de la Natura.
Lateral: Josep Maria Folch i Torres, El centenari de la Ventafocs.
La Talaia: José Ruz, Com viu l’altra meitat. Salt, un univers mític.


JUNY – AGOST: NATURA OCULTA

Del 3 de juny al 12 d’agost de 2022

Inauguració 3 de juny del 2022 a les 19:30h.

«No importa el que mires, sinó el que veus» deia Henry David Thoreau, pare de l’ecologia i naturalista empedreït. La Natura dialoga constantment amb tothom qui la vol escoltar, però la seva manera de comunicar-se requereix de paciència i, prèviament, cal conèixer el seu llenguatge. «Veure» la Natura significa estimar-la, respectar-la i difondre el seu missatge. Els artistes d’aquest cicle ens presenten una manera diferent de veure l’entorn, de viure’l i de cuidar-lo perquè només quan estimem som capaços de respectar.

 • Sala Berta Casas, Sala Photo i Sala 29m2: Andoni Canela, Conversar amb la natura.
 • Sala Sant Jordi: Xavier Krauel i Daniela Colafranceschi, Ocells i Escorces.
 • La Talaia: Salt-Ter, El misteri del riu.
 • La Lateral: Narcla

EL FOC OLÍMPIC

Del 10 de juny al 12 d’agost de 2022

Inauguració 10 de juny del 2022 a les 19:30h.

La flama olímpica és una tradició que es remunta als Jocs Olímpics antics, celebrats a l’antiga Grècia, que va recuperar-se en la represa dels jocs olímpics moderns, l’any 1928 a Amsterdam. Segons la tradició, la flama olímpica simbolitza el foc que Prometeu robà als déus per lliurar als humans (segons la mitologia grega). La torxa, concebuda als Jocs de Berlín (1936), simbolitza la llum del coneixement i de la raó dels homes. Enguany, trenta anys després dels Jocs de Barcelona, volem recuperar aquest esperit, aquesta llum.

 • L’Església: El foc olímpic

 


SETEMBRE – OCTUBRE: HISTÒRIES OBLIDADES

Del 9 de setembre al 12 de novembre de 2022

Inauguració 9 de setembre de 2022 a les 19:30h.

Tendim a recordar el passat com una imatge antiga, en blanc i negre, com un testimoni borrós d’un temps i d’una època llunyana. Alguns el viuen amb nostàlgia, d’altres amb indiferència i, alguns, amb rancor. 

Els humans només som memòria. Estructurem la nostra vida en base a l’experiència dels altres, al consell dels altres, a la història de la nostra comunitat i, tot i així, repetim els mateixos errors i pequem de mals similars. També aprenem, prenem exemple i ens emmirallem en gestes del passat, personatges històrics o llegendes antigues, tot i que mai els tornarem a la vida. Frédéric Chopin va expressar oportunament que «és inútil tornar al que ha sigut i ja no és», però tampoc ningú ens podrà prendre el record i el somni per tal d’inspirar-nos perquè «el passat és (com a mínim) tan sols un pròleg» (William Shakesperare).

  • Sala Berta Casas, Sala Photo, Sala 29m2, L’Església: Josep Oller i Roca, El Moulin Rouge.
  • Sala Sant Jordi: Edgar Massegú, Red Line.
  • Sala La Lateral: Rai Escalé, Cecilismus.
  • Sala La Talaia: Veus decompanyia… amb Margarita Andreu, Isabel Banal, Natividad Navalon, Assumpció Mateu, Jo Milne, Carme Sanglas i Tura Sanglas.