Les Bernardes

Territori bandoler

de Ricard Dilmé

El bandolerisme és un fet històric del nostre país. Les seves arrels les trobem en el feudalisme i finalitza amb l’adveniment dels estats moderns. No el podem obviar com a fenomen social i col·lectiu.
Joan de Serrallonga representa el cant del cigne del bandolerisme. Amb el seu ajusticiament el 1634 es considera finalitzat el període d’or dels bandolers catalans. Després d’ell els bandolers entren en la llegenda, la mitologia i el folklore popular. Els bandolers catalans sempre han tingut un atractiu. Ens evoquen un esperit aventurer i arrauxat que no tenim a l’abast, amb una certa pàtina de romanticisme impostat, ja que la vida real dels bandolers tenia ben poc de romàntica. De la mateixa manera també ens atrau un cert primitivisme salvatge, el de la persona que no viu subjecte a la llei i als designis divins i es llença a la vida mala. I jo hi afegeixo, perquè així ho he percebut, l’atracció per explorar el territori on van viure aquells bandolers.

Els bandolers eren majoritàriament pagesos o menestrals que es llençaven a la vida mala empesos per la misèria i armats pels petits senyors feudals; però també són territori. Cada bandoler és protagonista de la seva història i ho és en una porció de terreny. Els bandolers tenien un bressol i un espai on viure. Un mas, un poble, unes muntanyes… on hi actuaven, on hi morien… A partir de la història d’en Serrallonga i la quadrilla de les Guilleries em vaig proposar explorar tots aquells llocs i fer-ne rutes. Una manera de posar valor afegit als paisatges, sumant-hi i relatant les històries dels bandolers que hi van viure. I a tot això hi vaig afegir la recreació d’aquelles històries i aquells homes i dones a partir de les meves il·lustracions. Això va donar peu a la creació d’unes rutes i d’una col·lecció de dibuixos que permeten posar sobre elles els personatges que les van viure. Aquesta exposició vol mostrar una part d’aquesta col·lecció, que va continuant a mesura que anem explorant simultàniament la història i el paisatge. Les il·lustracions i els textos que les acompanyen són una invitació a que exploreu també tot aquest territori. Un territori, com veureu, sorprenentment ampli i on hi trobareu espais molt interessants. Aquest contacte entre passat i present us permetrà sentir, sobretot si us animeu a caminar-hi, l’atracció de l’aventura.

L’aventura en el nostre territori bandoler.

Ricard Dilmé.