Les Bernardes

Exposicions

Exposicions en curs

DEL 31 DE MARÇ AL 28 DE JULIOL DE 2023:

El país on floreix el llimoner (Helena Attlee):
Sala Berta Casas, Sala Photo, Sala 29m2, L’Església i Sala Sant Jordi.

Readymade en la huerta (Cristina Navarro):
Sala La Lateral

Música il·lustrada (Xavi Ramiro):
Sala La Talaia

Les exposicions es poden visitar de dilluns a divendres de 9h a 21h i dissabtes de 10h a 13h i 16h a 20h

Sales d'exposicions

Un total de vuit sales, dividides en tres pisos, conformen el nostre Espai de Cultura Contemporània

#LESBERNARDES

EL NOSTRE ADN ÉS LA CULTURA CONTEMPORÀNIA

Exposicions d’alumnes o de creadors amateurs comparteixen protagonisme amb projectes d’artistes consolidats que, d’alguna manera, recuperen un espai que en els seus orígens havia estat una sala de referència. Per nosaltres, el contrast i la diferència són sinònim d’enriquiment. Visita’ns i ho descobriràs per tu mateix…

2023: SATURN i la MELANGIA.  ‎«La melangia és un record que s'ignora», Gustave Flaubert

“Moltes vegades les persones ploren perquè troben les coses massa belles. El que les fa plorar, no és el desig de posseir-les, sinó aquesta profunda melangia que sentim per tot el que no és, per tot el que no aconsegueix la seva plenitud. És la tristesa del rierol sec, aquest caminet que es retorça sense aigua… Del túnel en construcció i mai acabat, de les cares boniques amb dents tacades… És la tristesa de tot el que no està complet.”

Elena Poniatowska

Les Bernardes, espai de cultura contemporània, celebra aquest 2023 el seu quaranta aniversari (1983-2023). Mirar enrere, la feina feta al llarg de quatre dècades, es podria mirar amb certa melangia, amb la tristesa del “rierol sec” que ha perdut la seva funció i “es retorça sense aigua”. Però aquesta manera de percebre el passat no aporta res més que un revisionisme simple i sempre superficial que resulta infructuós. Les Bernardes no es vol entretenir en el passat tot i que li serveix per entendre el que li queda per fer, tot el que encara pot i vol oferir a la societat.   

Precisament, mentre parlem del passat, es fa imprescindible assenyalar que Les Bernardes posarà a disposició del públic la digitalització dels catàlegs i cartells impresos els darrers quaranta anys. Entenem que posar-los a l’abast del gran públic és un servei indispensable i irrenunciable en aquest temps on regna la tecnologia. Un servei que ens permetrà prendre perspectiva i impuls cap al futur.

La feina feta és “la tristesa de tot el que no està complet” i el cert és que el futur de Les Bernardes encara està per escriure. Pensar en l’esdevenidor pot ésser una font d’angoixa, però també un broll d’esperança. Una font d’on neix l’aigua que nodrirà el riu, el caminet que es retorça amb aigua novament fent renéixer llavors i plançons que esperaven en resilient letargia.

Les Bernardes ho té tot per fer, la seva tasca no té ni límits ni aturadors ni peatges. L’únic que podria frenar-la seria l’oblit o pensar que el passat sempre va ser millor. Per això fem nostres les paraules del pare del Transcendentalisme, Ralph Waldo Emerson:

“El que deixem enrere i el que tenim per davant no són res en comparació al que portem dins”.

I què és que el que Les Bernardes porta dins? Ho sabrem d’ara en endavant…

Robert Fàbregas i Ripoll