Les Bernardes

Dòlmens de l’Empordà

Dates

Fins el 27 de juliol de 2024

Espai

Sala la Talaia

Horaris

De dilluns a divendres: De 9h a 21h.
Dissabtes: De 10h a 13h i de 16h a 20h.

Obra

És una exposició fotogràfica que ens porta a descobrir les joies del megalític de l’Alt i Baix Empordà.  Testimonis mil·lenaris de la nostra història, mostrats amb una tècnica actual en fotografia com és la pintura de llum (light-painting). Aquest projecte neix a partir d’una sortida de quatre amics aficionats a la fotografia l’ Albert Romaní, Narcís Ros, Cristina Luque i Albert Collado en el moment que aquests experimentaven amb la fotografia nocturna. Per aquest motiu les fotografies son signades amb el nom A.N.C.A. Lampírids. En aquesta primera sortida vam tenir l’ocasió de fer una ruta per l’albera, gràcies a en Quim Ribas. A prop de Vilajuïga on s’hi troben tres o quatre dòlmens seguits, “Puig Margall”, “Les Ruïnes”, “La Carena” i “Les Vinyes del Rei” va ser la sortida detonant del projecte Dòlmens de l’Empordà. Des d’aquell moment que vam decidir fer-ne una col·lecció vam realitzar diversos treballs de recerca sobre el megalític a Catalunya i ens va sorprendre la quantitat de dòlmens que estan registrats, més d’un centenar. Evidentment, vam haver de ser selectius i fer una tria que ens satisfés ja que molts dels dòlmens registrats avui dia son les lloses de pedra al terra o d’altres estan molt atapeïts de vegetació i alguns son bastant inaccessibles. Per tant, ens vam quedar amb els que conserven l’estructura típica dels dòlmens, els que estèticament ens permetien fer una bona composició amb l’entorn, les estrelles i el color que hi posàvem nosaltres. Durant aproximadament vuit mesos vam estar fotografiant aquests dòlmens els caps de setmana, prèviament localitzats a traves de coordenades i GPS gracies al llibre Poblats Dòlmens i Menhirs de Josep Tarrús i Galter que va ser una eina de gran ajuda. També vam haver de recórrer a ajuda d’algun veí gran d’algun poble perquè ens donés indicacions. Posteriorment, vam fer l’edició de les fotografies adjuntant en la pròpia fotografia les dades d’orientació i coordenades del dolmen i també informació del material i edat. Així doncs nosaltres esperem que gaudiu molt d’aquesta exposició tant com vam gaudir nosaltres en el procés de creació.

A.N.C.A. Lampírids

Albert Collado

Nascut a Salt el 1977, de Sant Feliu de Guíxols. Va començar la seva afició per la fotografia el 2007. En aquest moment, va començar la seva experiència fotogràfica, descobrint un món en el qual pot expressar les seves idees i pensaments. És membre de la FCF (Federació Catalana de Fotografia), de la FIAP (Federació Internacional de l’Art Fotogràfic). Seduït per l’Art Digital, li agrada explorar tots els temes i tècniques que el permetin expressar-se. Li agrada aprendre i treballar amb tots els estils, destacant les fotos amb atmosfera dramàtica, èpica o fantàstica… Té experiència en diversos camps de la fotografia, ja que al llarg de 15 anys ha combinat la seva feina amb l’aprenentatge de diverses tècniques. El premi més gran obtingut… «l’aprenentatge».

Narcís Ros

Aficionat a la fotografia amb 16 anys d’experiència, membre de  FCF (Federació Catalana de Fotografia) i diverses agrupacions locals i provincials. Autodidacta, però havent realitzat diversos cursos per millorar la tècnica i descobrir noves tendències cosa que el porta a apassionar-se pels paisatges i a voler experimentar en la fotografia nocturna i pintura de llum. Sense deixar de realitzar altres estils com retrat, natura morta o fotografia de carrer, etc… Al agafar la càmera sent la mateixa il·lusió que el primer dia, és el motiu pel qual encara té ganes de continuar aprenent.

Albert Romaní

Fotògraf des de fa molt de temps; apassionat per la fotografia des de fa uns 15 anys; ha assistit a molts tallers i cursos de fotografia i mirat milers de fotografies d’altres fotògrafs per ajudar-se a millorar la tècnica. Fotografia principalment paisatges, nocturnes i fotos de carrer. És membre de la Federació Catalana de Fotografia, així com de l’Agrupació de Salt i de l’Ateneu Popular de Calonge. La fotografia li ha servit per conèixer molts racons insospitats i per admirar la gran diversitat de paisatges que hi ha arreu del món.

Cristina Luque

Fotògrafa autodidacta des de 2008 membre de l’Agrupació Fotogràfica de Sant Feliu de Guíxols i la Federació Catalana de Fotografia. Experimentada en fotografia nocturna. Guanyadora de diversos concursos d’àmbit local i comarcal sobretot amb experiències fotogràfiques en paisatges, llargues exposicions i retrat.

Compartir: