Les Bernardes

L’exiliat de Capri

Inauguració

5 de febrer de 2021 a les 12:00h

Dates

Fins al 30 d'abril de 2021

Espai

Sala Bernardes Photo

Horaris

De dilluns a divendres: De 9h a 21h.
Dissabtes: De 10h a 13h i de 16h a 20h.

Compartir:

Va ser metge de pobres i de rics; gran viatger; gran esportista; escriptor i amant de la cultura; home de món i protector dels animals. Va narrar la seva intensíssima existència en La història de SanMichele, best seller internacional en els anys trenta i reconegut clàssic de la literatura autobiogràfica. Després de llicenciar-se com a doctor en medicina a la Sorbona als 22 anys (el més jove de França), aviat es va convertir en un dels metges més reeixits del seu temps, amb fama de treballador i de miraculós. Entre els seus pacients hi havia membres de les classes altes i l’aristocràcia d’Europa i d’Amèrica, però també treballava entre els pobres de París, Roma i Nàpols. El diari que va escriure sobre la seva feina a Nàpols, afectada pel còlera, a la tardor de 1884, el va fer famós de cop i volta. Tanmateix, no era un escriptor professional i el seu veritable èxit només va arribar 45 anys després. The Story of San Michele es va publicar el 1929 i es va convertir en un dels llibres amb més èxit del segle XX. Va ser escrit en anglès i s‘ha traduït a un gran nombre d‘altres idiomes i encara se n‘estan imprimint noves edicions.

Munthe no era arquitecte, però a Capri va fer construir una de les vil·les més famoses d’Europa: Villa San Michele, que ha estat descrita per experts com l‘obra de geni arquitectònic. Era un fervent anglòfil, però el seu filòsof preferit era Schopenhauer, el seu poeta preferit Heine, els seus compositors preferits eren Schubert, Wagner, Schumann i Hugo Wolf. I, malgrat la seva mirada republicana sobre la vida, el seu pacient més important pertanyia a la reialesa d‘origen alemany. La relació de Munthe amb la princesa hereva Victòria, reina de Suècia al 1907, té un paper central en la seva biografia. No només era el seu metge personal, sinó també el seu amic més proper i el seu confident. La importància de Munthe per al seu benestar físic i moral és indescriptible. Es va casar dues vegades, primer amb Ultima Hornberg, després amb Hilda Pennington Mellor, que li va donar dos fills. El primer matrimoni va acabar en divorci, el segon amb separació matrimonial. El gran interès per Munthe s‘explica per l‘abundància dels seus talents i la naturalesa contradictòria del seu personatge.

Axel Munthe va ser un personatge de vida novel·lesca i plena de contrastos: metge famós, doctor de moda de l’alta societat, amic íntim de la reina Victòria de Suècia, home d’acció que acudia allà on es produïa una epidèmia i que va participar activament en la Primera Guerra Mundial.

Però també va ser un metge entregat als més humils, un solitari que fugia quan podia de la vida social i de les seves servituds i passava llargues temporades reclòs a la seva casa de Capri, en companyia dels seus gossos, on havia trobat el seu lloc en el món.

«Pocs amics, pocs llibres, poquíssims i un gos, és tot quant necessiteu entorn vostre, mentre us tingueu a vosaltres mateixos».

Axel Munthe, La història de San Michele