Les Bernardes

El culte de les ànimes

Dates

Fins el 27 de juliol de 2024

Espai

Sala Photo i 29m2

Horaris

De dilluns a divendres: De 9h a 21h.
Dissabtes: De 10h a 13h i de 16h a 20h.

Obra

De petit vaig créixer visitant les Festes Rurals amb els membres de la família i, quan vaig començar a fer fotografies, va ser un dels primers temes que vaig intentar documentar. Més tard vaig trobar una idea concreta: la celebració rural és el meu circ imaginari, la meva alternativa.

Les celebracions rurals són festes de temporada organitzades pels habitants del poble de diferents regions d’Algèria per honorar els sants musulmans. El nom local per aquesta celebració rural és Waâda, que és una derivació de la paraula «promesa»; una promesa feta pels veïns del poble per celebrar cada any l’esperit dels seus sants devots; aquestes celebracions són més freqüents a la part occidental del país i, normalment, coincideixen amb el època de verema, a la tardor.

Estan fortament relacionades amb la religió; de fet, cada sant té la seva pròpia celebració que porta el seu nom. Com a resultat d’això, tenim més de tres d’aquestes celebracions per setmana, amb un total d’unes quaranta durant la tardor. Es focalitzen, sobretot, a la part occidental d’Algèria, coneguda per tenir una important concentració de mausoleus per a sants.

La preparació de les festes comença a primera hora del matí amb la instal·lació de tendes, però les onades de curiosos comencen a inundar l’espai després de les pregàries d’Alsr, a la tarda. Paral·lelament, podem trobar algunes activitats comercials, com els dolços, vestits tradicionals i rifles de joguina. També es realitzen espectacles de Fantasia (que són una mena de cavalls de carreres sincronitzats), que acaben amb un tret cerimonial simultani a l’aire, per part del cavallers, mentre tots els cavalls creuen la meta.

Les bandes de música Guesba hi són omnipresents. Les lletres d’aquest tipus de música parlen sobre l’amor, la traïció, l’adulteri i de tot el que fa referència a la vida rural i el que el diferencia de la vida de la ciutat. Els cantants es burlen, constantment, de l’estil de vida de la gent de les metròpolis. Mentre es passeja, es poden trobar els grups Hamdawa, una mena de secta religiosa que ballen sota els ritmes de Bendirs, envoltats per una multitud de seguidors.

«Deixa’m en pau però porta’m amb tu»

Els orígens de les celebracions rurals es remunten al segle XVI quan tribus de les diferents regions solien reunir-se per celebrar l’esperit dels sants musulmans. Durant el  període on Algèria era ocupada per Espanya, tres segles després, les celebracions es van fer més populars. I, sobretot, les van fonamentar els colonitzadors francesos, tot creant una mena de rivalitat entre les regions rurals (probablement per desviar una rebel·lió inevitable contra l’ocupació).

Les celebracions rurals són fenòmens socials que es van establir per demanar la gràcia i benedicció de Déu amb l’esperança d’una temporada de collita beneficiosa. Amb el temps, s’han convertit en un tot sistema de diversió que omple la manca d’espais d’oci i gresca. Allà s’hi pot trobar tot allò que és alegre, estrany i trist en el mateix moment i el mateix lloc. Aquest és el circ de la vida.

Fethi Sahraoui (1993, Hassi R'Mel)

Nascut el 1993, a la ciutat meridional de Hassi R’Mel, Fethi Sahraoui és un fotògraf algerià, especialitzat en el reportatge social.

Després d’estudiar diferents llengües estrangeres a la universitat del seu poble, Mascara, es va graduar el 2018 i el seu projecte final va ser sobre l’aportació dels fotògrafs negres americans durant el Moviment pels Drets Civils. Després de finalitzar els seus estudis es va convertir en fotògraf a temps complet.

El treball de Fethi s’ha esposat a diferents institucions com l’Institut del Món Àrab i s’ha publicat a nombroses publicacions com el New York Times, entre altres.

És membre del Col·lectiu 220, becat per la Fundació Magnum i participant a la darrera edició de The Joop Swart Masterclass.

Compartir: