Les Bernardes

Viatge Imaginari II

Dates

Fins el 27 de juliol de 2024

Espai

Sala Berta Casas

Horaris

De dilluns a divendres: De 9h a 21h.
Dissabtes: De 10h a 13h i de 16h a 20h.

Obra

A Imaginary Trip II, creat amb el suport del Musée du quai Branly – Jacques Chirac, Lubondo es fa càrrec d’una antiga escola fundada el 1936 per missioners i ubicada al centre del Congo. Aquest prestigiós internat tenia fins a 500 alumnes, però no va sobreviure a la política de «zairianització» del president Mobutu a la dècada de 1970. L’escola va ser abandonada i aquella herència del passat va quedar reduïda a un lloc fantasmal. Per a l’artista, reviure l’escola va ser una manera de preservar la memòria d’aquell lloc, que considerà part del “patrimoni històric, colonial i post colonial” del seu país.

Gosette Lubondo (1993)

Va néixer el 1993 a Kinshasa, on viu i treballa. Es va graduar d’ABA el 2014 i va participar a diversos tallers i col·lectius, seguits d’una classe magistral de fotografia internacional. Va produir la seva primera sèrie històrica el 2016.

Apel·lada per edificis abandonats marcats amb les senyals del pas del temps, es va fer càrrec d’un tren en desús a l’estació de tren de Kinshasa, en què va representar passatgers imaginaris, les seves expressions i vestimentes les quals evocaven la vida passada de l’estació. La sèrie, anomenada Imaginary Trip, va ser un èxit rotund i va significar un gran impuls per la seva carrera.  Dos anys després, Gosette va continuar aquest “viatge imaginari” en una antiga escola, fundada el 1936, per una congregació de germans cristians que es trobava abandonada. Es tractaria d’Imaginary Trip II, una sèrie produïda com a part de la seva residència fotogràfica al Musée du quai Branly-Jacques Chirac (París). El museu va comprar la sèrie i la va exhibir el 2020 com a part de l’exposició col·lectiva “A toi appartient li consider et (…) la liaison infinie entre les chooses”. El 2020 va ser una de les guanyadores del Premi Cap 2020 amb la sèrie Tala Ngai que representa la Kinshasa moderna. Va fotografiar unes 20 dones joves de Kinshasa a casa seva, amb la roba de diari, per després mostrar com apareixien en públic. El 2021 va guanyar el premi Maison Ruinart. La seva darrera sèrie, “Terre de lait, terre de mel” (2022), encara en procés, està ambientada a les ruïnes dels palaus del president Mobutu a Gbadolite, al nord del Congo.

Gosette Lubondo és una estrella en ascens de la fotografia africana. Reconeguda, sobretot, a partir de la sèrie Imaginary Trip realitzada en edificis emblemàtics que ara estan en desús. La seva obra és una reflexió sobre la memòria, el patrimoni i el temps.

Compartir: