Les Bernardes

Ocells i escorces

Inauguració

3 de juny de 2022 a les 20:00h

Dates

Fins el 12 d'agost de 2022

Espai

Sala Laboratori - Sant Jordi

Horaris

De dilluns a divendres: De 9h a 21h.
Dissabtes: De 10h a 13h i de 16h a 20h.

Compartir:

Opoto i els ocells:

L’alter ego de Xavier Krauel és «Opoto», un personatge entranyable que camina pels boscos acompanyat de la seva gossa Uma. En els seus passejos, recull troncs, branques o fustes velles i les recicla al seu taller donant forma a extravagants ocells que en ocasions volen amb missions especials, com salvar el bosc de l’especulació urbanística. Altres vegades, els ocells de fusta esdevenen protagonistes de petits relats (abellerols Migrants) o són observadors vigilants de les nostres vides en alguna prestatgeria de casa nostra.

En aquesta exposició / instal·lació es mostren alguns dels treballs i documents d’ Opoto en què s’aprecia l’estreta relació entre personatge, entorn (bosc, fustes) i procés creatiu (escultures y assemblatge).

Una relació que també s’estableix amb el projecte de Daniela Colafranceschi que s’exposa a les parets com la pell rugosa dels arbres. «Escorces» és la continuació del projecte anterior, «Un Mediterrani. Appunti», el seguiment d’una història i d’una interpretació dels paisatges.

En aquest cas, els collages, realitzats amb paper recuperat i reciclat, prenen dimensions i escales més grans, en referència directa a la pell dels troncs dels arbres: els éssers protagonistes que caracteritzen amb força el paisatge mediterrani.

Xavier Krauel Vidal, àlies Opoto (Barcelona, 1947)

Metge neonatòleg de l’Hospital Sant Joan de Déu, metge cooperant a Sierra Leone i a Encantador (Índia), és també artista autodidacta. Actualment, jubilat, viu a Gaüses (Empordà) on té el seu taller.

Alumne de l ‘Escola d’Art Sanvicens i primer premi del concurs de pintura Sanvicens de 1989. Dibuixant, urbansketcher, il·lustrador, escultor i autor de contes, entre d’altres, SEKE y su amigo tragamoscas (Editorial GG 2010), L’avi Opoto (Editorial Hipotesis 2011) i Gossos a la ciutat (Editorial Norma Còmics 2017).

Ha realitzat diferents exposicions individuals i col·lectives de pintura i escultura a Galeria De Cas, Galeria Article 26, Sala American Prints, Sala Vinçon, Galeria Punt i A part, Espai d’art Km7 i Galeria Són Molas (Begur 2021).

Daniela Colafranceschi (Roma, 1960)

És arquitecta, Doctora de projectes arquitectònics i Catedràtica d’arquitectura del paisatge a la Facultat d’Arquitectura de la Universitat Mediterrània de Reggio Calabria (Itàlia).Va obtenir una beca CNR NATO a Barcelona (1988-99) sobre Arquitectura i Espai Públic, i ha estat consultora per l’Ajuntament de Barcelona. Ha estat professora invitada i ha format part de

Màsters en diferents universitats internacionals. Ha realitzat els jardins a Far Sabina (Roma), Chaumont-Sur-Loire (França), Canet de Mar (Barcelona) i a Girona pel que va obtenir el Premi FAD d’opinió (2003). Els seus escrits i projectes s’han publicat en diverses revistes internacionals. Col·laborà a la revista Quaderns – COAC Barcelona entre 2006-2009. Des de l’any 2000 dirigeix la col·lecció Land&Scape per l’Editorial Gustavo Gili.

És autora de: Architettura in superficie, (Gangemi, Roma, 1995); Sull’involucro in architettura (Ed. Librerie Dedalo, Roma, 1996); Mirades foranes: lectures ibèriques, (Col·legi d’Arquitectes de Barcelona, Barcellona, 2006); Landscape+100 words to 38 inhabit it/ Landscape+100 palabras para habitarlo, (Gustavo Gili, Barcellona 2007); Un Mediterraneo. Progetti per Paesaggi Critici. (Alinea, Firenze 2007); Changing Landscapes. Mediterranean Sensitive Areas Design (Alinea, Firenze 2010), Colafranceschi D., Galì Izard T.: Jacques Simon. Los otros paisajes/Jacques Simon. Les autres paysages, Gustavo Gili, Barcelona, 2013. Carme Pinós Arquitecturas. (Gustavo Gili, Barcellona 2015); Un Altro Mediterraneo. Progetti per Paesaggi Critici. (Altralinea, Firenze 2015); Carme Pinós Architectures (Artifice ed. London, 2016). Mediterraneo Appunti. Daniela Colafranceschi (Artists’ Books for Artists, Barcellona 2017).

La seva obra ha estat ja exposada a:

-Notes mediterrànies. Daniela Colafranceschi, Museu del Molí Paperer de Capellades, juny – octubre de 2017 i desembre2017 – febrer de 2018.

-X Biennal d’Art de Riudebitlles (Obres sobre paper). Sant Pere de Riudebitlles, octubre- novembre de 2018 .

– Mediterrani – Les Bernardes, espai de cultura contemporània. Girona, març – abril de 2019.

– DiVino Paesaggio. El Tros Vall Llach – Barcelona, juliol de 2019.