exposicions

Un dels principals objectius de Les Bernardes és mostrar els treballs dels artistes en alguna de les sales que conformen aquest ampli equipament cultural.

Exposicions d’alumnes o de creadors amateurs comparteixen protagonisme amb projectes d’artistes consolidats que, d’alguna manera, recuperen un espai que en els seus orígens havia estat una sala de referència. Per nosaltres, el contrast i la diferència són sinònim d’enriquiment. Visita’ns i ho descobriràs per tu mateix…

TEMPORADA 2018
Les Bernardes presenta per als seus quatre espais expositius –la Sala Central-Berta Casas, la Sala 29m2 (especialitzada en videocreació), la Sala Photo (única sala estable de les comarques gironines dedicada a la fotografia) i la Sala Sant Jordi – Laboratori– un Cicle d’exposicions per al 2018 basat en la idea de marge com a espai d’oportunitats, com a lloc físic i mental on tot pot passar. L’objectiu: oferir una experiència de l’art que englobi qualitat estètica i pensament crític sobre el nostre temps, amb artistes de procedències i trajectòries diverses, però amb la singularitat i la qualitat com a denominadors comuns. Aquest cicle està comissariat per Laura Cornejo –gestora artística i cultural, comissària i crítica d’art.

El cicle s’organitza en blocs temàtics, per bé que, llevat d’un, cada bloc es componen amb diferents exposicions que poden ser visitades en conjunt amb la resta o de forma individual.

BLOCS TEMÀTICS

Bloc desembre 2018-febrer 2019.

El Museu d’Art de Girona va presentar el  24 de novembre de 2018 l’exposició Mela Muter i els artistes polonesos a Catalunya. Una mostra sobre l’impacte que va tenir la pintora polonesa a Catalunya i, concretament, a les nostres comarques. Però qui era Mela Muter? L’exposició Llibertats Perdudes mostra la relació de l’artista amb el poeta Rainer Maria Rilke i l’escriptor i polític Raymond Lefebvre. La seva correspondència ens permetrà endinsar-nos en les seves emocions, patiments, sensacions i conèixer una mica millor qui era Mela Muter.

Coincidint amb aquesta exposició es publicaran dos llibres: una amb la correspondència entre Mela Muter i Rainer Maria Rilke juntament amb un text del Dr. Jan Zielinski, anomenat Amics Exquisits. I un altre sobre la relació entre l’artista i Raymond Lefebvre.

Exposició comissariada per Glòria Bosch i Susanna Portell.

Del 14 de desembre de 2018 a l’1 de març de 2019.


Bloc març-abril.

Deti Mesdhe, Mar Mediterráneo, Mer Méditerranée, Mesogeios Thalassa, Ha-Yam ha-Tikhon, Akdeniz o Mare Nostrum són només algunes de les denominacions que rep del nostre Mar Mediterrani. Un mar important i fonamental per entendre la història de les civilitzacions clàssiques les quals van néixer, créixer i desenvolupar-se en les seves aigües (gràcies a les seves aigües).
Els Berber l’anomenen “la mar d’entre les terres” i els àrabs “la mar blanca d’enmig”. Però un mar no és res sense una costa i una costa no existiria sense les ones. Explorem els límits de les aigües, desembarquem a les platges i als ports per escodrinyar entre la gent oblidada, vella i cansada. Observem les terres, les seves formes naturals o modificades per la humanitat.
Toquem i sentim la mar cansada que encara té esma per lluitar i sobreviure entre les terres que ja no pensen. Viatgem a les ribes, a les vores i a les profunditats. Viatgem per a poder reflexionar i repensar el futur des del passat.

Exposició comissariada per Les Bernardes.

Robert Fàbregas i Ripoll.

Del 8 de març al 3 d’abril de 2019.


Bloc maig-juny.

En primícia a l’Estat espanyol, Les Bernardes acull l’obra de la reconeguda artista italo-senegalesa Maïmouna Guerresi. Italiana convertida a l’Islam, amb una forta orientació sufista, el seu treball multidisciplinar, fusió de diferents llenguatges artístics, s’ha exposat arreu d’Europa, Àfrica, Estats Units, Àsia i Orient Mitjà. Per a l’ocasió, l’artista ha ideat un projecte artísticespecífic per els quatres espais expositius de Les Bernardes, on presentarà el seu univers creatiu sobre l’espiritualitat de l’ésser humà i una apreciació de la humanitat compartida més enllà de les fronteres: psicològica, cultural, religiosa, política i de gènere.

Exposició cocomissariada per Laura Cornejo i Manuela de Leonardis, amb la participació de la Fundació Pasquale Battista (Bari, Itàlia).

Exposició cocomissariada per Laura Cornejo i Manuela de Leonardis, amb la participació de la Fundació Pasquale Battista (Bari, Itàlia).

Del 3 de maig al 28 de juny de 2019.


Bloc juny.

La poètica de la natura com a metàfora. Aquesta exposició englobarà diferents disciplines artístiques que tenen en comú la forma de l’artista d’aprendre el paisatge, de mirar-lo, de fer-lo seu i de manifestar-lo a través de diferents formes.
Assumpció Mateu i el seu entorn són una única idea. Ja que, la seva obra és reflex d’un estat anímic sorgit de l’observació de la natura. Pintura intimista on el paisatge respon a un estat espiritual d’anàlisi subjectiu. Fa ús de la tècnica mixta, barrejant fotografia amb pintura i paper.
Les seves textures matèriques de pigments naturals, acrílics i pols de marbre atorguen al seu treball una aurèola de misteri i de bellesa sublim. Estableix una clara correspondència entre la poesia i la pintura per mitjà d’un constant diàleg de traços, formes i irisacions. Abstracta i alhora realista, de les seves teles flueixen infinitat de rierols de colors, meandres de sensacions d’un precís instant que s’escola.*

*text Fundació Vila Casas

Exposició comissariada per Les Bernardes i la Fundació Atrium Artis

Del 5 al 31 de juliol de 2019.


Bloc setembre-octubre.

Tres projectes expositius que aborden la representació del cos humà amb resultats allunyats de la convenció. Tres artistes que destaquen pel domini tècnic de les pròpies disciplines artístiques, i per una reflexió compartida, lligada a postulats existencialistes, sobre les potencialitats d’un cos plural, escenogràfic i en metamorfosi.

Del 13 de setembre al 31 d’octubre de 2019.


Bloc novembre-desembre.

La natura i el seu univers vital primigeni, orgànic i enigmàtic és el nucli temàtic de les propostes expositives de tres artistes heterodoxos on hi subjau una crida vers la preservació de la naturalesa. Des de la materialitat dels organismes reinventada per la mà i la imaginació de l’artista, fins a abstraccions visuals que donen forma al microscòpic o allò incommensurable, els tres projectes deriven entre l’explosió de colors i unes formes inusuals, capritxoses i canviants.

Del 8 de novembre al 27 de desembre de 2019.

CONCEPTE

El concepte i les propostes que sostenen la programació expositiva per al 2018 de Les Bernardes continuen en la línia temàtica iniciada al 2017, pivotant al voltant de la idea de “marge”: un concepte vinculat amb la població de Salt i la seva realitat urbana i social. La idea de marge en l’art contemporani esdevé un terreny molt fèrtil des d’on repensar, explorar i experimentar àmbits diversos de la creació artística menys convencionals, en favor d’una dialèctica de la mirada vers l’obra d’art. Des d’aquests marges o confins, on hi conviu la multidisciplinarietat artística, s’aportaran noves mirades –en ocasions, visionàries– que afavoreixin l’interès i la participació tant de nous públics, com d’una escena multicultural i intercultural on artistes locals, nacionals i internacionals hi tinguin cabuda.

La programació expositiva inclou artistes professionals de procedències diverses, seleccionats en base a una trajectòria singular i polifacètica i una proposta artística de qualitat. Participen tant artistes emergents com artistes amb carreres consolidades, que, a partir de les diferents disciplines en les que treballen, aporten una perspectiva original que prové o que investiga sobre i en els “marges” de l’art contemporani. D’aquesta manera, pretenem assolir un objectiu bàsic: oferir als visitants una mirada i una experiència de l’art que englobi tant la qualitat estètica com un pensament crític i constructiu sobre el nostre temps.


C/ Major, 172
17190 Salt
Tel: 972 23 46 95
bernardes@girones.cat

Horari d'atenció al públic
De dilluns a divendres
De les 9h a les 13h
De les 16 h a les 22h
Dissabtes de 10 a 13h